Myter om brott och otrygghet

Stiftelsen Tryggare Sverige har nyligen kommit ut med en kartläggning om de tretton mest vanliga myterna som allmänheten har om brott och otrygghet.

Genom följande länk kan ni läsa kortfattat om alla tretton myterna: Tretton myter om brott & (o)trygghet

Den myt som jag ofta hör är nr.2. Denna behandlar förebyggande åtgärder och straff och lyder som följande ”Den bästa brottsförebyggande åtgärden är att sätta de som begår brott bakom lås och bom”. Varför detta är en myt förklaras närmre i artikeln.

Tryggare Sverige är en NGO-organisation  (non govern­mental organiza­tion) som verkar för att tillgodose brottsdrabbades rättigheter i samhället. Stiftelsen har också som mål att bidra med nya kunskaper inom trygghetsområdet. Mer om stiftelsen arbete, värdegrund och bidrag för Sveriges trygghet kan ni läsa HÄR.

 

En till sida

Jag blev så glad när jag för några veckor sedan fick ett mejl från en Kim Friis där hon visar intresse för min sida och undrar om jag ville skriva ett inlägg till hennes sida kriminologin.se. Självklart ville jag det och nu finns ett inlägg innehållande en presentation av mig synligt på hennes sida.

Kim Friis är en nyexaminerad kriminolog som vill skapa en webbplats där läsare kan få en bild av kriminologin som yrke, samt vilka möjligheter arbetsmarknaden erbjuder kriminologer. Hon ger kriminologer ett ansikte också genom att låta dem presentera sig själva, sin utbildning och sitt arbete. Och tro mig, alla kriminologer har inte Leif GW Perssons ansikte. Gå in och ta en titt vet jag så får ni se med egna ögon.

www.kriminologin.se

Ur ett annat perspektiv

Jag skrev tidigare ett inlägg om ondska där jag tar upp min syn på frågan. Idag har jag tänkt skriva om ondskan i lagens mening. Inte någonstans i förfatningstexten nämns ondska. Inte heller diskuteras den vi domstolsförhandlingar eller när myndighetsutövning ska utövas öven den enskilde. I rättens mening existerar inga onda människor. Finns det då onda handlingar? Det talas inte om det heller. Inte ens moraliska och icke moraliska handlingar talas det om. Endast legala och illegala handlingar existerar i lagens mening.

Någon som skriver bra om ämnet är advokat Frisk som menar att ondska är en del av den vardag som advokater lever i. För honom är ondska de handlingar som orsakar andra olycka. Han nämner onda och goda motiv bakom brott också. För att läsa hans inlägg i sin helhet går det bra att klicka på länken nedan:

http://advokatfrisk.blogspot.se/2012/12/ondska-en-forsvarsadvokats-vardag.html