Föredrag om Peter Mangs

En av de många fördelarna med att vara polisvolontär är alla utbildningar och föreläsningar som vi erbjuds möjligheten att delta i. Insikten man då får  för polisarbetet och därmed förståelsen för dess komplexitet är värdefull. En av alla intressanta föredrag är det senaste jag lyssnat på och som handlade om Peter Mangs. Då fick vi besök av en utredare från Cold Case-gruppen och den ansvariga utredaren för hela Mangs-utredningen.

De båda gick igenom hur polisen gick tillväga för att kartlägga alla mord som skedde i Malmö vid den tiden, och hur vissa mord kopplades till samma gärningsman. Det mest spännande var att följa med utvecklingen från att inte ens ha ett samband mellan morden, till att allting så småningom började peka mot Mangs. Det mest chockerande, för min del, var hur träffsäker gärningsmannaprofilgruppens profil var. Det var väldigt intressant att få inblick i deras profil. En annan sak som man inte så ofta tänker på är hur stor mängd material polisen hade samlat, gått igenom och analyserat.

Efter föreläsningen hade jag fått svar på många frågor, men som kriminolog hade jag en fråga som varken polisen eller domstolen som dömde Mangs kan svara på: Vad är det som har fått Mangs att utveckla sitt hat och sina tankar till handlingar?

Jag undrar om det var oundvikligt att utvecklas till en mördare, med andra ord att han hade ”det” i sig. Eller om det var något i hans omgivning som brast och utlöste hatet. Kan det ha varit samhället i stort som svek honom och skapade en motreaktion? Jag undrar även om Mangs är unik eller om alla är kapabla till mord under rätt förutsättningar. Vad är det dessutom som gör att vissa slutar efter ett mord, medan andra utvecklas till seriemördare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *