Termin 5

Utbildningens femte termin består av antingen arbetslivspraktik, utlandsstudier eller en valfri kurs omfattande 30 hp. Att fritt kunna välja vad man ska göra denna termin är för att ge studenten möjligheten att utforska det kriminologiska fältet utifrån eget intresse. En del vill se hur man jobbar internationellt. En del vill läsa mer teoretiskt, medan andra vill lämna universitetsvärlden och komma ut till verkligheten. Jag tillhör den sista gruppen. Att läsa kriminologi är roligt, men jag har tröttnat på att läsa och vill istället göra.

För fyra veckor sedan började jag på Plattform Malmö som tillhör Sociala resursförvaltningen i Malmö Stad. Där jobbar man med flera verksamheter som t.ex. Konsultationsteamet för avhoppare från kriminella gäng, Stödcentrum för brottsutsatta och MST-teamet för familjebehandling. Huvudgruppen de riktar sig till är alltså människor som har hamnat i otillbörliga förhållanden.

Själv jobbar jag strategiskt med projektet Våga vittna som ska öka ungdomars kunskaper om rättsväsendet, rättsprocesser när brott blir anmält tills det att någon blir dömd för det brottet, vilka skyldigheter och rättigheter ett vittne har samt vilket stöd detta kan få. Min andra vetenskapliga uppgift blir att göra en utvärdering av ungdomstjänsten i staden. Det ska bli spännande att sätta igång med det arbetet som jag beräknar kommer börja nästa vecka.

Utöver praktiken har jag valt att läsa en kurs på 15 hp i rättspsykologi. Jag kunde bara inte gå miste om att läsa den kursen som innehåller så många intressanta moment.

Mer om Våga vittna, Ungdomstjänsten och rättspsykologin kommer jag att skriva om i varsitt inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *